Ik ben Jan, welkom

Hieronder vindt u een verhaal, over Jan, Filmmaker en Creatief Producent en coach en docent in het onderwijs.

Sinds 1995 ben ik werkzaam in de film industrie. Daarin heb ik sinds die tijd alle mogelijke productionele en uitvoerende posities bekleed. Sinds 2006 maak ik vooral documentaires en verzorg onderwijs vanuit de volgende essentie:

Liefde voor de fantastische weergave van het realisme.

Deze dromerige essentie vindt zijn weerklank in een degelijke voorbereiding en een doorwrocht concept.
Iets is goed als het goed is en dat is vaak basaal. Goed is vaak een simpel, doeltreffend, efficiënt en puur concept.
Daarna gedisiciplineeerd aan het werk. Daarbij laat je de creativiteit in het draaien weer toe. Je kunt alleen afwijken van een goed concept. Zonder goed plan geen toegevoegde persoonlijke kwaliteit, datgene dat de film je persoonlijke film maakt.

Werk nu

In 2006 begon ik met het maken van documentaires. De onderwerpen zijn vaak heel klein en heel puur. Het is een feest om bezieling om te zetten in beeld en geluid. Ik draai realistisch en werk volgens de principes van de Cinéma vérité.

Inspirerend bijvoorbeeld is de de passie van Suzanne Oxenaar zoals ik die vastlegde voor de Japanse staatsomroep NHK in de productie “Het Lloyd Hotel als kunstvorm”. Of in dezelfde serie de materiele bezieling van Piet Hein Eek in “Van troep wordt ik gelukkig”. Het is mooi om hun werk, hun passie over het voetlicht te brengen.
Voor de Hogeschool van Amsterdam, MediaLaB, CMD en de Minor Ondernemerschap verzorg ik veel lessen en workshops.

Het is daarbij een genoegen om studenten te hebben, die technisch vaak wat sneller zijn dan ik, en die je leert om een verhaal te vertellen met die techniek. En om dat verhaal optimaal beeldend vorm te geven.

Op documentaire gebied is in 2011 de ” Do It Yourself” documentaire “Winckel 213” afgekomen. Met eigen geld gemaakt is dit een krachtige miniatuur geworden over vrouwen uit de wederopbouwgeneratie. Zij etaleren een wonderlijke mix van prominent burgerlijke waarden in combinatie met een bijna feministische zelfstandigheid. Het verhaal speelt zich af in een fournituren winckel, vandaar de ondertitel. “Suffragettes in fournituren” “Winckel 213” is geselecteerd voor het Nederlands Filmfestival een gaat daar in premiere.

Het is mooi om “voedend vorm te geven” aan de werkelijkheid, te stimuleren en te proberen om het beste uit jezelf, je onderwerp en het budget te halen. En of dat nu kunst of commercieel is, de insteek en kernwaarden “Liefde voor de fantastische weergave van het realisme, op basis van een goed concept” zijn in 20 jaar niet veranderd.

Dit is een beeld van wie ik ben en hoe ik werk. Creatief regisseur, stimulerend producent, docent.

Kijk rustig rond en laat je inspireren. Wat vind je ervan ?

Bel me voor een afspraak om te zien wat wij samen voor moois kunnen maken.

“de verbeelding aan de macht”